Služby CESNET dostupné na nejseverněji položeném českém výzkumném pracovišti

Praha, Špicberky 25. srpna 2022. Konektivita a související služby optické infrastruktury, kterou provozuje CESNET, tedy sdružení českých veřejných vysokých škol a Akademie věd ČR, jsou k dispozici i na neobvyklých místech. Využívají je například vědci a studenti pracující na norském souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu, konkrétně na České arktické výzkumné stanici Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kterou CESNET připojil k internetu prostřednictvím mezinárodní akademické sítě GÉANT a norské národní e-infrastruktury SIKT.

„Požadovali jsme stabilní a zabezpečené připojení k vědecké infrastruktuře,“ uvádí Jan Pechar, vedoucí České arktické výzkumné stanice Jihočeské univerzity, „CESNET nám zajistil datovou konektivitu přes síť GÉANT. Zároveň nám zajišťuje přístupový bod postavený na českém routru Turris Omnia. Tím je stanice připojena do mezinárodní roamingové sítě eduroam.“ Čeští i zahraniční akademici a studenti pracující na stanici se tak snadno a bezpečně připojí k internetu a mohou komunikovat a předávat si data s výzkumnými týmy po celém světě.

Stanici využívají čeští i zahraniční vědci, kterým poskytuje podporu a vědecké zázemí pro výzkum na Špicberkách. Na polární stanici se věnují studiu různých oborů: geologii, botanice, mikrobiologii a dalším. Zkoumají lokální živou i neživou přírodu z různých hledisek, mimo jiné ve vztahu k současným globálním klimatickým výzvám. Výstupy jsou flexibilně implementovány do výuky studentů, která je zde též zajišťována.

První část realizace, fyzické připojení stanice na mezinárodní vědeckou infrastrukturu, byla zajímavá z technického, organizačního i logistického pohledu. Fyzické optické připojení CESNET realizoval ve spolupráci s The University Centre in Svalbard položením optického vlákna. S norskou národní akademickou sítí SIKT a mezinárodní akademickou sítí GÉANT se domluvil na zajištění konektivity s použitím podmořského optického vlákna mezi ostrovem a pevninou.

„V další fázi, která spočívala v připojení koncových uživatelů centra, jsme upravili konfiguraci routeru Turris Omnia speciálně upraveného pro vytvoření bodu roamingové sítě eduroam, vzdálený dohled a monitoring,“ říká Radovan Igliar, náměstek pro služby CESNET.

Zařízení instaloval na stanici přímo její vedoucí Jan Pechar. Prvotní zprovoznění však nebylo úspěšné z důvodu útlumu optických vláken. Dodání jiných optických transceiverů ale bylo možné až v řádu několika týdnů. „Nechtěli jsme ztrácet tolik času, a tak jsme problém řešili vzdáleným troubleshootingem ve spolupráci techniků UNISu na Špicberkách, norské sítě SIKT (UNINETT) v Trondheimu, evropské akademické sítě GÉANT v Amsterdamu a našich techniků v Praze,“ vysvětluje Radovan Igliar.

Sdružení CESNET dlouhodobě usiluje o co nejširší možnosti připojení k síti pro vědeckou a akademickou komunitu.

Služba eduroam umožňuje organizacím i jednotlivcům pomocí jednoduchého systému ověřování uživatelů připojení po celém světě.

Foto: zdroj Česká arktická výzkumná stanice

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií. CESNET je aktivním partnerem v řadě zahraničních výzkumných infrastruktur, jako jsou panevropská síť pro výzkum, vývoj a vzdělávání GÉANT, evropská gridová infrastruktura EGI.eu a evropská infrastruktura pro otevřenou vědu EOSC. Více na www.cesnet.cz, www.e-infra.cz

Poslední změna: 25.8.2022