Ikona notifikace
Plánovaný výpadek sítě: 19. 4. 2024 17:00 - 21:00 probíhá upgrade páteřních síťových prvků (Praha - Sitel, Roztoky, Telč, Most, Pardubice, Plzeň).
Ikona notifikace
Plánovaný výpadek sítě: 19. 4. 2024 20:00 - 23:55 probíhá upgrade páteřních síťových prvků (Děčín, Cheb, Jihlava, Jindřichův Hradec, Liberec).

Konsorcium ELI ERIC se stalo přidruženým členem sdružení CESNET

Ikona hodin 6. ledna 2023

Praha 6. ledna 2023. Konsorcium ELI ERIC bylo přijato za přidruženého člena sdružení CESNET, které provozuje tuzemskou e-infrastrukturu pro vědu, výzkum a vzdělávání a nabízí na ní pokročilé služby v oblasti přenosu, zpracování, uchování, sdílení a ochrany dat.

ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium) je první konsorcium evropské výzkumné infrastruktury se sídlem v České republice. Umožňuje výzkumným pracovníkům a firmám využívat nejmodernější a nejvýkonnější lasery na světě, a to jak pro vědecké, tak pro průmyslové účely.

„Vítáme v našich řadách ELI ERIC, moderní vědecké pracoviště s mezinárodním přesahem. Vědci z celého světa a z řady oborů pracující se špičkovými laserovými technologiemi teď mají přístup k ucelenému portfoliu našich služeb. Svá rozsáhlá výzkumná data mohou bezpečně ukládat v našich datových úložištích, mají k dispozici výpočetní kapacity a v neposlední řadě získávají řadu služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany dat,“ říká Jakub Papírník, ředitel sdružení CESNET.

„Přístup k vysoce kvalitním službám ICT a jejich využívání jsou zásadní pro dosažení špičkových vědeckých výsledků. Jsem proto rád, že se ELI ERIC připojilo k CESNETu jako přidružený člen. ELI se aktivně hlásí k otevřené vědě a CESNET je ideálním partnerem v České republice pro podporu této iniciativy,“ dodává Allen Weeks, generální ředitel ELI ERIC.

Se službami národní e-infrastruktury je členům a uživatelům poskytováno moderní technologické zázemí, odborné poradenství a podpora.

 

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Jeho cílem je provoz a rozvoj ICT služeb, které tvoří národní e-infrastrukturu pro výzkum, vývoj a vzdělávání e-INFRA CZ. Nedílnou součástí aktivit je také výzkum a vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií. CESNET je aktivním partnerem v řadě zahraničních výzkumných infrastruktur, jako jsou panevropská síť pro výzkum, vývoj a vzdělávání GÉANT, evropská gridová infrastruktura EGI.eu a evropská infrastruktura pro otevřenou vědu EOSC. Více na www.cesnet.cz, www.e-infra.cz

The Extreme Light Infrastructure (ELI ERIC) is the world’s largest and most advanced high-power laser research infrastructure. As an international user facility dedicated to multi-disciplinary science and research applications of ultra-intense and ultra-short laser pulses, ELI provides access to world-class high-power, high-repetition-rate laser systems and enables cutting-edge research in physical, chemical, materials, and medical sciences, as well as breakthrough technological innovations. The ELI ERIC operates as a single multi-site organisation with two complementary facilities specialised in different fields of research with extreme light: ELI Beamlines in Dolní Břežany (Czech Republic) and ELI ALPS in Szeged (Hungary). Více na https://eli-laser.eu.