CESNET propojil Prahu a Memphis pomocí nízkolatenční technologie MVTP

Ikona hodin 8. září 2023

Na mezinárodním setkání Network Performing Arts Production Workshop, zaměřeném na využití informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání a spolupráci v živé kultuře, jsme předvedli naši MVTP technologii pro distanční spolupráci. Propojili jsme Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění v Praze a Rudi E. Scheidt School of Music v Memphisu.

V reálném čase jsme propojili hudebníky přes oceán pomocí naší unikátní technologie MVTP, založené na programovatelném hardware. Klavírista Jan Pudlák a zpěvák Lee Andrew Davidson v Praze zahráli jazzové skladby, jako například The Nearness of You a Body and Soul, spolu s trumpetistou Davidem Spencerem v Memphisu.

Jan Pudlák je absolventem Akademie múzických umění v Praze a zaměřuje se na jazzovou a soudobou hudbu. Lee Andrew Davison je jazzový a muzikálový zpěvák a dirigent. Pochází z Oklahomy a od roku 1991 působí v Praze, kde pravidelně účinkuje na koncertech a festivalech s pořadem spirituálů a gospelů. David Spencer je profesorem na Univerzitě v Memphisu, během své kariéry vystupoval jako přední trumpetista v řadě symfonických orchestrů a podílel se na projektech oceněných Grammy.

Technologie MVTP sdružení CESNET pro nízkolatenční síťové přenosy byla oceněna cenou Europa Nostra v roce 2020 a cenou Česká hlava v roce 2022.

Fotogalerie