CESNET úspěšně prošel certifikačním auditem dle normy ISO/IEC 27001

Praha 16. července 2018. Sdružení CESNET získalo mezinárodně uznávanou certifikaci systému managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle normy ČSN EN ISO/IEC 27001:2014, která specifikuje požadavky na systém řízení bezpečnosti informací v rámci činnosti a poskytovaných služeb organizace s cílem eliminovat rizika ztráty nebo poškození dat. Sdružení CESNET získalo certifikaci od autorizované certifikační společnosti TÜV SÜD Czech.

Sdružení obdrželo certifikaci pro tyto oblasti:

  1. poskytování integrovaných komunikačních a datových služeb
  2. poskytování konzultací a školení
  3. správa, provozování a rozvoj komplexu služeb národní e-infrastruktury CESNET
  4. provoz bezpečnostního týmu CESNET-CERTS a Forenzní laboratoře FLAB

„Nakládání s informacemi považujeme v oblasti bezpečnosti za klíčové, proto jsme procesům spojeným s informační bezpečností vždy věnovali velkou pozornost. Kromě používání špičkových technologií klademe důraz také na systematické vzdělávání zaměstnanců a organizační aspekty ochrany informací. S postupným rozšiřováním komplexu služeb e infrastruktury CESNET jsme považovali za vhodné podrobit procesy a pravidla, které jsou s bezpečností informací spojeny, prověřením ze strany renomované nezávislé organizace,“ uvedla Andrea Kropáčová, která ve sdružení CESNET plní roli manažera kybernetické bezpečnosti. „Věříme, že získáním této certifikace ukazujeme našim uživatelům, partnerům i odborné veřejnosti, že bezpečnost informací a služeb je pro nás klíčová a že v této oblasti děláme maximum.“

„Úspěšné zvládnutí certifikačního auditu je potvrzením, že CESNET dokáže účinně chránit svá data i data svých uživatelů a že využívá vhodné nástroje namířené proti zneužití dat i proti ztrátě citlivých informací. Získání certifikátu ISO/IEC 27001 tak ještě zdůrazní naši důvěryhodnost ve sféře informační bezpečnosti, na které si velice zakládáme,“ říká ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro vědu, výzkum a vzdělávání, která zahrnuje počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště i prostředí pro spolupráci a nabízí širokou škálu služeb univerzitám, vědecko-výzkumným pracovištím i dalším institucím. Sdružení se zabývá také vlastním výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií a reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů.

Poslední změna: 16.7.2018