V Lucerně bude k vidění koncert na dálku ve 3D

Praha 25. dubna 2013. Tuto sobotu 27. dubna v 19.30 hodin budou mít diváci pražského kina Lucerna možnost sledovat unikátní přenos koncertu na dálku realizovaný technologií 3D. Vystoupení kapely Android Asteroid bude ve skutečnosti ve stejný okamžik probíhat v několik kilometrů vzdáleném Paláci Akropolis.

Přenos zajistí sdružení CESNET. Koncert bude snímán na dvě stereoskopické kamery, přenášen do 3D střižny v Lucerně a následně vysílán na filmové plátno. Umožní to zařízení MVTP-4K, které vyvinuli výzkumní pracovníci sdružení CESNET a jež je dostupné na trhu pod označením 4K Gateway. Android Asteroid je projektem dvou členů skupiny Navigators – Jana Pospíšila a Tomáše Konůpka.

Akce je součástí 3D Film Festivalu, který bude probíhat od pátku 26. dubna do neděle 28. dubna v kině Lucerna a v hotelu Fusion. Festival byl založen před pěti lety v americkém Hollywoodu, a to jako vůbec první veřejné setkání na světě, které se zaměřuje výhradně na stereoskopický obsah ve všech formách zábavních médií.

Kromě přenosu koncertu se CESNET zapojí do festivalu také prostřednictvím informačního místa v tzv. 3D lounge festivalu, kde budou k vidění 3D projekce z předchozích akcí sdružení, a také příspěvkem Přenášíme 3D videa do celého světa. Ten přednese vedoucí oddělení technologií pro síťové aplikace sdružení CESNET Sven Ubik v neděli v 13.30 hodin v prostorách 360° Bar & Lounge hotelu Fusion (Panská 9, Praha 1). Sven Ubik se podělí i o čerstvé poznatky ze sobotního koncertu.

Více o 3D Film Festivalu na: www.3dff.cz

Vývoj technologie 4K Gateway byl realizován s finanční podporou Technologické agentury ČR v rámci projektu POVROS (TA01010324). Více na: www.4kgateway.com

Tisková zpráva, 25. dubna 2013

Poslední změna: 26.4.2013