Specialisté z Forenzní laboratoře CESNET byli členy vítězného týmu v bezpečnostním cvičení Locked Shields 2017

Praha 3. května 2017. Dva odborníci z Forenzní laboratoře sdružení CESNET (FLAB), Radoslav Bodó a Michal Kostěnec, byli členy českého týmu, který na konci dubna zvítězil v největším a nejkomplexnějším technickém cvičení kybernetické bezpečnosti Locked Shields 2017. Akce se zúčastnilo téměř 900 specialistů z 25 států. Do cvičení bylo zapojeno 3000 virtuálních systémů a v jeho průběhu bylo provedeno 2500 útoků.

Kybernetická cvičení jsou důležitou součástí přípravy bezpečnostních týmů a jednotlivců, kteří zodpovídají za správu a ochranu provozovaných sítí, služeb a uživatelů, zlepšují jejich reakce na vzniklý problém a rozvíjí nejen samotné dovednosti, ale také komunikaci, schopnost rychle a správně se rozhodnout a v pravou chvíli zaujmout stanovisko. Účast ve cvičeních je proto dlouhodobě jedním z důležitých pilířů i při zajišťování bezpečnosti a ochrany tuzemské národní e-infrastruktury CESNET. Sdružení CESNET se oblasti kybernetické bezpečnosti věnuje dlouhodobě a patří ke špičce tohoto oboru nejen v českém, ale i evropském kontextu.

Locked Shields patří v současné době mezi nejlepší, ale také nejnáročnější mezinárodní cvičení. Jsme rádi, že vládní CERT tým GovCERT.CZ coby koordinátor za Českou republiku přistupuje k sestavení českého týmu otevřeným způsobem, kdy k účasti vyzývá špičkové odborníky na bezpečnost působící v různých organizacích. Myslím si, že i tato strategie, kdy se podařilo sestavit velmi silný tým, přispěla k letošnímu prvenství České republiky. Těší nás, že možnost být členy týmu dostali i dva zástupci naší Forenzní laboratoře,“ říká Andrea Kropáčová, vedoucí oddělení podpůrných služeb a bezpečnosti sdružení CESNET.

O Locked Shields

Cvičení od roku 2010 organizuje NATO CCD COE, tedy akreditované výzkumné a tréninkové zařízení NATO, které poskytuje vzdělávací služby, konzultace, předává zkušenosti a provádí výzkum a vývoj v oblasti kybernetické bezpečnosti. V současné době jsou členy CCD COE Belgie, Česká republika, Estonsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Turecko, Spojené království a Spojené státy. Z nečlenských států NATO jsou partnery Finsko a Rakousko, o stejný status usiluje Švédsko. Letošní ročník byl organizován ve spolupráci s obrannými silami Estonska a Finska, švédskou Defence University, britskou armádou, United States European Command (EUCOM), Analysis and Simulation Centre for Air Operations (CASPOA) Centre of Excellence a Tallinn University of Technology.

Další podrobnosti o cvičení najdete v oficiální tiskové zprávě.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů.

Poslední změna: 14.11.2017