Před 30 lety byly představeny IQ-151 a PMD 85. Přijďte si zavzpomínat!

Praha 18. 3. 2013. Setkání nazvané 30 let osobních počítačů v Československu proběhne v pondělí 8. dubna od 16. hodin v budově společnosti Microsoft (Vyskočilova 1461/2, Praha 4, sál Aquarius). Vstup je zdarma, podmínkou je pouze předchozí registrace prostřednictvím webu www.30letpc.cz.

Právě před třiceti lety byly veřejnosti představeny počítače PMD 85 a IQ-151, první osobní computery, které se v tehdejším Československu masivně rozšířily, a to především do škol. U příležitosti tohoto výročí uspořádala společnost Altairis vzpomínkovou akci, na níž vystoupí tři významné osobnosti: tvůrce počítače PMD 85 Roman Kišš, ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád, jenž se podstatně zasloužil o první připojení Československa k Internetu a jeho následné rozšíření, a také programátor František Fuka neboli Fuxoft, autor řady počítačových her vytvořených na kdysi velmi populární platformě Sinclair, který je zároveň znám jako hudební skladatel, filmový kritik a vyznavač černého humoru.

„Je pro mě velkým potěšením vystoupit na akci, která připomene historický okamžik pro rozvoj počítačové gramotnosti v naší zemi. Vždyť PMD 85 a IQ-151 byly pro mnoho lidí, včetně ICT odborníků, vůbec prvními computery, s nimiž se v životě setkali. Skladba hostů je zárukou, že nepůjde pouze o nezáživnou rekapitulaci, ale snad i o zábavný pohled na dřívější, dnešní a možná i budoucí podobu informačních a komunikačních technologií. Před třiceti lety je vnímali jen poučení experti. V průběhu času se ale proměnily ve fenomén, se kterým se setkáváme takřka na každém kroku,“ říká ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci.

Tisková zpráva, 18. března 2013

Poslední změna: 18.3.2013