Podzimní konference Internet a Technologie představí hlavní projekty sdružení CZ.NIC a CESNET

Praha 4. listopadu 2013. Unikátní routery s pokročilými bezpečnostními prvky, elektronické pomůcky pro děti s dyslexií nebo třeba technologie v umění. To je jen malá část témat, kterým se bude věnovat další pokračování odborné konference Internet a Technologie (IT13.2). Setkání opět společně organizují sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, a CESNET, organizace odpovědná za budování národní e-infrastruktury pro vědu a výzkum. Konference se koná v sobotu 30. listopadu v historické aule Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze na Malostranském náměstí a přihlásit se na ni je možné od dnešního dne. Registrační formulář je k dispozici na internetových stránkách www.nic.cz/it13.2, kde se lze seznámit i s kompletním programem přednášek a workshopů. Vstup na akci je pro registrované zájemce zdarma. Přihlásit se mohou do pondělí 25. listopadu.

„Podzimní konferenci jsme si vyzkoušeli už v loňském roce. A protože o ni byl zájem, rozhodli jsme se v této nové tradici pokračovat. V programu tentokrát jistě zaujme blok věnovaný speciálním bezpečnostním routerům Turris, jednomu z našich klíčových projektů, který aktuálně směřuje do závěrečné fáze. Pozvat bych chtěl všechny také na naše workshopy. Opět mezi nimi nechybí routovací démon BIRD, o který byl na posledních dvou akcích zájem,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel CZ.NIC.

Program konference Internet a Technologie (13.2) je letos rozdělen do několika tematických bloků – Projekt Turris, DNS, Projekty CESNET a Vzdělávací aplikace. Hlavní část konference potom doplňují čtyři workshopy věnované otevřené platformě Arduino, smartkartám, routovacímu démonu BIRD a nejčastějším zranitelnostem webových aplikací.

„Sdružení CESNET a CZ.NIC k sobě mají velice blízko. Proto když jsme letos dostali nabídku podílet se znovu na této zavedené akci, neváhali jsme. Zájemci o internetové technologie najdou v programu tři prezentace kolegů pracujících na projektech spojených s internetovým výzkumem na akademické půdě,“ dodal Jan Gruntorád, ředitel sdružení CESNET.

Mediálními partnery konference Internet a Technologie (13.2) jsou servery Root.cz, Lupa.cz, AbcLinuxu.cz, LinuxExpres.cz a ITbiz.cz.

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998 a nyní má již 110 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa (ENUM), zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování technologie DNSSEC a služby mojeID, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice. Sdružení provozuje také interní bezpečnostní tým CZ.NIC-CSIRT a od roku 2011 Národní CSIRT tým České republiky – CSIRT.CZ. CZ.NIC je členem sdružení EURid, spravujícího evropskou doménu EU a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další). Více na: www.nic.cz

Tisková zpráva, 4. listopadu 2013

Poslední změna: 4.11.2013