Nový americký patent sdružení CESNET a FIT ČVUT pro kompresi pomocí rozptylovacích tabulek

Praha 23. července 2019. Sdružení CESNET a Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze získaly na svůj společný vynález patent s názvem System for implementation of a hash table registrovaný v USA. Chráněné řešení umožňuje efektivní implementaci rychlých kompresních algoritmů.

Podstata vynálezu spočívá v novém řešení rozptylovacích tabulek (tzv. hashovacích tabulek) implementovaných v programovatelných hradlových polích (FPGA – Field Programmable Gate Array). Řešení umožňuje realizovat rozptylovací tabulky, které mohou být rychle inicializovány na počáteční hodnotu a současně vyžadují malý objem prostředků FPGA. To je zvláště výhodné pro rychlou a efektivní implementaci některých kompresních algoritmů, například typu LZ77. Patent je zapsaný na Patentovém a známkovém úřadu Spojených států (USPTO) pod číslem US 10,262,702.

Patentově chráněné řešení je výsledkem spolupráce oddělení Technologie pro síťové aplikace ve sdružení CESNET a Katedry číslicového návrhu Fakulty informačních technologií ČVUT. Na návrhu řešení se podílel zejména Ing. Matěj Bartík. CESNET v minulosti získal několik dalších patentů v oblasti hardwarového řešení technologií pro přenosy obrazu.

Erratum /Oprava v titulku TZ/: „rozptylovacích tabulek“.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost.

Poslední změna: 24.7.2019