Na urologické konferenci se v živém 3D přenosu představí nová generace lékařských přístrojů

Praha 19. října 2015. Dva urologické zákroky, dva operační týmy, dva nejnovější přístroje, dvě nemocnice ve dvou různých městech. Ale jen jedno auditorium a v něm odborné publikum sledující oba zákroky v reálném čase na jediném místě. Tak bude vypadat tento čtvrtek na 61. výroční konferenci České urologické společnosti ČLS JEP, která proběhne od středy 21. do pátku 23. října v Olomouci. Součástí akce budou i oba audiovizuální přenosy, realizované odborníky sdružení CESNET ve vysoké kvalitě: v rozlišení Full HD a formátu 3D.

Operace budou probíhat na dvou vzdálených místech: na Urologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň a na Klinice urologie a robotické chirurgie – v Centru robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Plzeňský tým povede profesor Milan Hora, který provede resekci tumoru ledviny pomocí nového laparoskopického zařízení firmy Olympus. Tým v Ústí nad Labem bude pracovat pod vedením MUDr. Jana Schramla, který ke stejnému výkonu využije nejvyspělejší model robota da Vinci.

CESNET se  oblasti vysoce kvalitních medicínských přenosů věnuje dlouhodobě a podporuje ji vlastním vývojem. V oboru patří ke světové špičce. Svou práci pravidelně prezentuje na významných odborných fórech a kooperuje s předními lékařskými pracovišti na celém světě. Přenosy ve Full HD či 4K rozlišení, a to i ve 3D provedení, přinášejí zejména vědecké komunitě možnost sdílení poznatků na velké vzdálenosti při zachování obrazové kvality.

Webové stránky 61. výroční konference České urologické společnosti ČLS JEP: http://www.hanzo.cz/cus

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu.

Poslední změna: 19.10.2015