Jedinečné řešení komprese vyvinuté ve sdružení CESNET přitáhlo silné investory

Credo Ventures a Y Soft investují do Comprimato Systems 200 000 eur

Praha 21. října 2013. Comprimato Systems, přední společnost v oblasti kompresních řešení videa (například JPEG200) akcelerovaných na výpočetních grafických kartách (GPU), získala kapitál ve výši 200 000 eur od pražské venture kapitálové společnosti Credo Ventures a Y Soft Venture Capital, dceřiné investiční společnosti čelného světového výrobce škálovatelných řešení managementu tiskových systémů Y Soft. Kapitál umožní firmě rozšířit prodej v mezinárodním měřítku a rozšířit nabídku produktů.

Comprimato je tzv. spin-off (podnikatelský subjekt, jenž je zřízen za účelem komercializace duševního vlastnictví vytvořeného ve výzkumné organizaci) sdružení CESNET, které v roce 1996 založily univerzity a Akademie věd ČR pro výzkum a vývoj moderních síťových technologií i aplikací. Comprimato nabízí jedinečné řešení komprese, postavené na stávajících běžných i výpočetních grafických kartách, které umožňuje až desetinásobně rychlejší kompresi videa kodekem JPEG2000 ve srovnání se současnými softwarovými variantami, a to za zlomek ceny zákaznických jednoúčelových hardwarových řešení. Comprimato sídlí v Jihomoravském inovačním centru v Brně.

JPEG2000 je nejpoužívanější kodek pro video s ultra vysokým rozlišením (UHDTV), který nachází široké uplatnění v aplikacích využívaných při postprodukci digitálních filmů, v televizním vysílání, e-zdravotnictví, satelitních službách či ve vojenských a vládních aplikacích.

„Projekt Comprimato je dalším potvrzením kvality výzkumné práce sdružení CESNET, která opakovaně nachází odezvu i v tržním prostředí byznysu. Ukazuje se, že systematický náročný výzkum je správnou cestou, jak zvyšovat konkurenceschopnost naší země,“ říká ředitel sdružení CESNET Jan Gruntorád.

„Nově získaný kapitál pomůže naší společnosti růst a rozšířit nabídku služeb,“ konstatuje spoluzakladatel a ředitel Comprimato Jiří Matela, „díky tomu nabídneme všem společnostem, které zpracovávají nebo pracují s UHDTV videem, rychlejší a přitom hospodárnější řešení při práci s kodekem JPEG2000.“

„Díky skvělé kombinaci investice rizikového kapitálu a strategických investorů získáme znalosti, které nám výrazně napomohou při komercializaci nejmodernějších technologií vyvinutých ve sdružení CESNET,“ míní spoluzakladatel a ředitel rozvoje v Comprimato Michal Krsek.

„Credo s radostí podporuje další český spin-off, který vychází z univerzitního či výzkumného prostředí. Comprimato má potenciál prosadit se na rostoucích aplikacích UHDTV video řešeních v globálním měřítku,“ dodává Vladislav Jež, partner v Credo Ventures.

Ředitel výzkumu v Y Soft Ondřej Krajíček k transakci říká: „Jsme potěšeni možností podpořit Comprimato na jeho misi. Vidím rád další český tým vytvářející technologie s vysokou přidanou hodnotou, který má globální ambice. Oceňuji spolupráci mezi partnery v tomto projektu, protože každý z partnerů vkládá do projektu svoje unikátní zdroje a znalosti.“

Více informací o Comprimato Systems na: www.comprimato.com

Credo Ventures se sídlem v Praze je venture kapitálová firma založená v roce 2009 s cílem stát se vedoucím venture kapitálovým investorem do firem v raných fázích rozvoje, zejména v oblastech Internetu, IT a zdravotnictví ve střední a východní Evropě. Credo Ventures věří v podnikání a schopnost dovést středoevropské projekty a společnosti z nuly ke globálnímu úspěchu. Credo Ventures vybudovala silné mezinárodní vztahy, její poradní sbor je veden technologickou vizionářkou a investorkou Esther Dyson a předsedou jejího investičního výboru se stal Eduard Míka, jeden z nejvýznamnějších technologických podnikatelů ve střední Evropě. Více na: www.credoventures.com

Y Soft Group je mezinárodní společnost nabízející unikátní tiskové řešení (software i hardware), které umožňuje společnostem a organizacím efektivně kontrolovat náklady, snížit plýtvání, zvýšit komfort uživatelů a pozitivně působit na životní prostředí. Hlavní produkt YSoft SafeQ je využíván 8000 organizacemi ve více než 100 zemích po celém světě, včetně mnoha společností oceněných v žebříčku Fortune 500. YSoft SafeQ pomáhá organizacím úspěšně spravovat a optimalizovat tisk, kopírování i skenování na jednotlivé uživatele, oddělení, projekty nebo multifunkční zařízení. Pro zajištění vývoje nejnovějších technologií a celosvětové dostupnosti produktu i služeb, Y Soft uzavřel strategické aliance s vedoucími výrobci multifunkčních zařízení, jako jsou Konica Minolta, Xerox, Ricoh, HP, Sharp, Toshiba. Y Soft také vytvořil výrobní a strategická partnerství se všemi mezinárodními majoritními (Legic, HID, Philips) i minoritními výrobci čteček karet.  Y Soft zaměstnává přes 190 lidí, z nichž 120 působí v České republice. Konsolidovaný celkový výnos skupiny činí 18,5 mil. EUR/23,5 mil. USD, za posledních deset let zaznamenával Y Soft každoroční dvojciferný nárůst tržeb. Y Soft vyváží 90 % produkce. Centrála společnosti sídlí v Brně, zahraniční zastoupení se nacházejí ve všech významných regionech Evropy, Ameriky, Asie i Austrálie.  Společnost Y Soft Venture Capital byla založena v roce 2012 s účelem podporovat technologicky zajímavé start-upové projekty disponující mezinárodním potenciálem. Jejím cílem je dále šířit v rámci střední Evropy vizi společnosti Y Soft, kterou je přinášet produkty s velkou přidanou hodnotou na globální trhy.  Více na: www.ysoft.com

S dalšími dotazy se můžete obracet na Michala Krska, ředitele rozvoje Comprimato Systems, +420 602 310 423, Michal.Krsek@comprimato.com