CESNET v  Týdnu vědy a techniky: on-line přenosy a přednáška Světem Internetu bezpečně

Praha 29. října 2013. Jako každoročně i letos se sdružení CESNET zapojí do tradičního Týdne vědy a techniky, který tentokrát proběhne od 1. do 15. listopadu. Stalo se už pravidlem, že sdružení zprostředkovává on-line přenosy vybraných vystoupení. Zájemci je budou moci zhlédnout na webových stránkách akce (www.tydenvedy.cz). Pod odkazem Festival on-line najdou i záznamy z přednášek, které CESNET pořídí.

Sdružení zároveň přispěje do přednáškového bloku Týdne vědy a techniky. Specialistka sdružení na oblast kybernetické bezpečnosti Andrea Kropáčová spolu s Janem Kolouchem z Policejní akademie České republiky připravili prezentaci nazvanou Světem Internetu bezpečně. Vystoupí s ní 8. listopadu od 11 hodin ve Velkém sále Akademie věd ČR (Národní 3, Praha 1). Posluchače seznámí například se základními bezpečnostními riziky, která při práci s Internetem hrozí, s návodem, jak se vyvarovat základních chyb, jak chránit své soukromí i identitu nebo jak držet pod kontrolou tzv. informační stopu, kterou za sebou v prostředí Internetu všichni zanecháváme.

Týden vědy a techniky je největším vědeckým „festivalem“ v České republice. Letošní, už třináctý ročník představí vědu v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové, Zlíně, Jihlavě, Ústí nad Labem, Karlových Varech, Liberci i na mnoha dalších místech. Program nabízí přes čtyři stovky akcí: přednášky, výstavy, exkurze, vědecké kavárny, promítání dokumentárních filmů, možnost nahlédnout do vědeckých pracovišť, laboratoří či knihoven a podobně.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu.

Tisková zpráva, 29. října 2013

Poslední změna: 29.10.2013