CESNET eNews 06/2022

Zveme vás na koncert u příležitosti předsednictví ČR v Radě EU

U příležitosti zahájení předsednictví ČR v Radě EU jsme připravili spolu s Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění v Praze a LUCA School of Arts v Bruselu na 3. července od 19:30 společný koncert.
Hudebníci v Praze a Bruselu budou propojeni unikátní technologií, vyvinutou sdružením CESNET. Vzájemně se uvidí a slyší a budou moci na sebe bezprostředně reagovat bez jakéhokoliv pociťovaného zpoždění, které u online přenosů bývá běžné. A to díky technologii MVTP, která přenáší zvuk a obraz ve vysokém rozlišení s minimálním zpožděním. Zpoždění přenosu mezi ČR a Belgií bude asi 12 milisekund, z toho 9 milisekund tvoří síť a 3 milisekundy naše přenosová technologie.
Koncert bude také živě přenášen na iVysílání České televize, kde bude poté ke zhlédnutí i ze záznamu. Více zde.

První EOSC Roadshow 2022 úspěšně proběhla v Praze a Brně

První EOSC Roadshow se představila v červnu v Praze a Brně. Sešli se na ní především vědci a odborníci pracující s daty a digitálními dokumenty. Byl představen koncept EOSCprincipy FAIR dat a postup jejich implementace v ČR. Záznam a přednášky jsou k dispozici na webu akce.
Na září je přeložena část roadshow, která se bude konat v Ostravě.

Seminář IPv6: deset let poté – prezentace k dispozici

6. června proběhl již sedmý ročník tradičního semináře o IPv6.
Prezentace a záznam najdete na webu akce.

Přejeme vám příjemné léto! Máme pro vás tip na výlet. 

Rozpohybovali jsme pro vás Čapkova robota pomocí interaktivní aplikace. Přijďte se spolu s dětmi podívat do Památníku Karla Čapka ve Strži a přeneste se spolu s digitální figurkou robota do virtuální reality památníku. Vyzkoušíte si různé úkoly a zábavnou formou se dovíte více o knihách Karla Čapka, ilustracích jeho bratra Josefa i o životě na Strži, letním sídle spisovatele. Více zde.

Poslední změna: 1.7.2022